Motonet logo

Kirjaudu sisään

Kassalle

Kaikki artikkelit

Helpot vinkit auton renkaanvaihtoon

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 12.9.2022.

(Päivitetty 8.4.2024)

Renkaanvaihto on autoilijoille tuttu jokakeväinen ja -syksyinen toimenpide. Se on helppoa ja nopeaa, kun välineet ovat kunnossa ja perustiedot hanskassa. Näiden ohjeiden avulla varmistat renkaanvaihdon onnistumisen.

Milloin renkaiden vaihto kuuluu tehdä?

Tieliikennelain perusteella talvirenkaita kuuluu käyttää marraskuun ensimmäisestä päivästä maaliskuun loppuun, mikäli keli sitä edellyttää. Voit siis vaihtaa talvirenkaat alle marraskuussa ja käyttää niitä vielä maaliskuussa, jos säätila on sen mukainen, että talvirenkaiden käyttö on perusteltua.

Haluatko mieluummin antaa ammattilaisen hoitaa homman?

Yhä useammat autoilijat kääntyvät nykyään renkaanvaihtohaasteissa alan ammattilaisten puoleen. Jos et itse ehdi tunkkia pumppaamaan, homma hoituu sujuvasti Motonet-tavaratalojen yhteydestä löytyvissä Motonet Rengaspalvelu -pisteissä.

Auton nosto ja renkaan irrotus

Aloita renkaanvaihto varmistamalla, ettei auto pääse liikkumaan eteen- tai taaksepäin sitä nostettaessa. Valitse auton nostokohta korista autovalmistajan ohjeen mukaisesti. Väärästä kohdasta nostaminen voi vahingoittaa autoa ja aiheuttaa vaaratilanteen!

Sopivan tunkin valinta

Tunkin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tunkin nostoalue ja nostokapasiteetti on riittävä. Esimerkiksi monet ladattavat hybridit ja sähköautot ovat erittäin matalia ja painavia, joten myös tunkin tulee kyetä nostamaan suuri kuorma matalalta, jotta renkaanvaihto onnistuu turvallisesti. Joten lähtökohtaisesti iso ja tukeva tunkki on aina varma valinta!

Valikoimamme suosituimmat tunkit

Motonetin hallitunkkien valikoimasta löydät sopivan tunkin, sillä auton oma haitaritunkki ei sovellu kausivaihtoon, ainoastaan rengasrikon sattuessa hätäapuun. Muista aina käyttää tunkin lisäksi myös tukevaa autopukkia, joita laajasta valikoimastamme löytyy niin henkilö- kuin pakettiautoille. Meiltä saat myös rengas-, ristikko- ja momenttiavaimet, mutterinvääntimet, kompressorit, alumiinivannehylsyt ja muut tarvikkeet renkaanvaihtoon.

Muista renkaanvaihdon tarkastuskohteet

Tärkein tarkastuskohde on jarrut. Jarrulevyjen ja -palojen tulee olla tasaisesti kuluneita ja jarrulevyn ruosteettoman kiiltävä jarrupalan kohdalta. Epätasainen kuluminen ja ruoste ovat merkkejä huonosti toimivista jarruista. Jarrulevystä pitää katsoa myös, onko sen reunassa monen millin kulumaolkaa, joka tarkoittaisi levyn ohentuneen vaihtokuntoon.

Taskulampun avulla näet jarrupalojen jäljellä olevan kitkapinnan paksuuden. Muutama milli pintaa tarkoittaa, että palat tulisi vaihtaa seuraavan renkaanvaihdon aikaan. Iskunvaimentimien, hammastangon, ohjausnivelten sekä pallonivelten ja vetoakselien suojakumien tarkastus ei kestä monta sekuntia, mutta voi säästää satasia. Maantiesuola ja kuravesi tuhoavat rikkinäisen suojakumin alta paljastuneen osan nopeasti. Myös jarruletkujen ja -putkien kunto kannattaa tarkistaa samalla.

Varaosat yli 700 erilaiseen ajoneuvoon
Hae varaosia rekisterinumerolla
EUFIN

Renkaan asennus

Pyörää kiinnitettäessä tulee pyörän keskinapa puhdistaa ruosteesta. Puhdistus onnistuu helposti tarkoitukseen soveltuvalla teräsharjalla.

Pyörän pultteihin tai muttereihin on hyvä sipaista keraamista asennustahnaa tai pultti- ja mutteritervaa. Kuparitahnaa ei pidä käyttää kevytmetallivanteiden kanssa. Kevytmetallivanteilla on vaiheittainen kiristäminen oikeaan momenttiin ehdottoman tärkeää.

Ennen auton laskemista pyörilleen kokeillaan vielä pyöränlaakereiden mahdollinen välys heiluttamalla kevyesti pyörää sekä laakereiden kunto pyörittämällä. Pyörittäminen kertoo tuntumalla sekä äänellä laakerin alkavan kulumisen.

Viimeistelynä tulee vielä muistaa oikeat rengaspaineet sekä kevytmetallivanteiden kohdalla jälkikiristys noin sadan kilometrin ajon jälkeen. Teemme tämän palveluna myös Motomaatissa.

Pyöränpultit ja renkaan kiinnitys

Motonetista löydät kattavasti renkaan kiinnitystarvikkeet, pyöränpultit kaikkiin autoihin. Omaan autoosi pyöränpultit löydät rekisterinumerohaun kautta.

Varaosat yli 700 erilaiseen ajoneuvoon
Hae varaosia rekisterinumerolla
EUFIN

Varmista oikea kireys momenttiavaimella

Momenttiavain on verraton apuri omatoimirenkaanvaihtajalle. Sen avulla varmistat, että renkaiden pultit on kiristetty oikeaan kireyteen. Oikea momentti löytyy yleensä auton käyttöohjekirjasta, tai sitä voi tiedustella merkki- tai monimerkkihuollosta. Ohjeellinen viitearvo oikealle momentille on yleensä 90–120 Nm, mutta oman auton kohdalla se kannattaa aina varmistaa. Jos haluat selvitä hommasta helposti, kurvaa Motomaattiin.

Kiristä auton renkaat ensin huolellisesti esim. ristikkoavaimella. Tämän jälkeen säädä momenttiavain oikeaan momenttiin ja käy läpi jokainen pultti erikseen vielä sillä. Näin varmistat rengasturvallisuuden aina, kun vaihdat kesä- tai talvirenkaat tai joudut jostain muusta syystä irrottamaan ja kiinnittämään renkaan uudelleen.

Muista aina myös renkaiden jälkikiristys. Renkaiden vaihtamisen ja noin 100–200 ajokilometrin jälkeen renkaat tulee jälkikiristää eli tarkistaa, että pultit ovat säilyttäneet oikean kireytensä. Vanteisiin tai renkaannapaan on saattanut vaihtotyön yhteydessä jäädä epäpuhtauksia ja hiekanmuruja, kun ne jauhautuvat pois, on mahdollista, että pultti ei enää olekaan siinä kireydessä, johon se oli tarkoitettu.

Tämä tapahtuu helpommin alumiinivanteiden kanssa, mutta myös teräsvanteet kannattaa jälkikiristää. Tämäkin toimenpide hoituu sujuvasti momenttiavainta apuna käyttäen.

Renkaiden säilytys

Renkaiden säilytyksessä pitää muistaa, että liika kosteus tai auringonvalo vahingoittaa renkaita. Säilytykseen löytyy kevyitä ja käteviä tähän tarkoitukseen tehtyjä rengaspusseja, joihin vaihtorenkaat on hyvä säilöä. Öljy tai muut kemikaalit voivat vaurioittaa renkaita säilytyksen aikana, joten renkaiden puhdistaminen ja suojaaminen ennen säilytystä on tärkeää.

Säilytä puhdistetut ja hoidetut renkaat varastossa tai muussa sopivaksi katsomassasi paikassa. Seuraavan renkaanvaihdon aikaan puhtaat ja kuivat renkaat on taas mukava asentaa paikalleen.

Renkaiden kunnon tarkastaminen

Renkaat ovat auton ainoat osat, jotka osuvat tiehen. Siksi niiden kunnolla on merkittävä vaikutus ajoturvallisuuteen. Videolla näytetään, miten voit tarkastaa renkaidesi kunnon nopeasti ja helposti.

Auton renkaan paikkaaminen

Jos auton renkaaseen on tullut syystä tai toisesta reikä, paikkaus onnistuu kätevästi paikkaussarjan avulla. Pienen reiän paikkaaminen hoituu yleensä helposti itse, mutta isommat kannattaa jättää ammattilaisten huoleksi.

Muista myös muut renkaisiin liittyvät artikkelimme,

Auton renkaiden merkinnät

Renkaanvaihtaja, tarkista nämä huoltokohteet!